Aan boord bij… Ernst Jan Swarte

“Zoals het er nu uitziet moeten wij in 2014 onze ligplek verlaten.”

Op de woonark aan de Verstuiverstraat nummer 14 wonen Ernst-Jan Swarte (42), zijn vrouw Fieke en zoons Lucian (13) en Ties (2). Vorig jaar zijn Ernst-Jan en Fieke na een relatie van zo’n 6 jaar in het huwelijksbootje gestapt.

Ernst-Jan is in 2002 op het adres komen wonen. Na een omzwerving door heel Nederland gaat hij op 19-jarige leeftijd studeren in Amsterdam. Na een tijdje in het centrum te wonen verliest hij in 2002 zijn hart aan het prachtige stukje water/grond waarop hij en zijn gezin nu wonen.

Eind 2011 krijgt Swarte een brief van de gemeente Amsterdam op de deurmat. De gemeente kondigt aan de overeenkomst voor het gebruik van de tuin te willen beëindigen. Na een periode van protest mag Ernst-Jan zijn tuin voorlopig nog gebruiken; voorlopig. Begin 2013 start de gemeente met grondsanering en zal de door hun ingerichte tuin opgeploegd worden tot een zandvlakte. Ook zal hij dan zijn tuin voor meer dan de helft moeten inleveren.

Alsof het nog niet genoeg is moet het gezin in maart 2014 verhuizen naar de woonbotensingel grenzend aan de Bongerd. De reden hiervoor is de in 2015 geplande tweede fietsbrug. Of deze brug er daadwerkelijk gaat komen is nog maar de vraag; een aanhoudende crisis en is er überhaupt wel een tweede fietsburg nodig?! Maar zoals het bestemmingsplan er nu uitziet zal het gezin, met de nodige tegenzin, in 2014 de ark moeten verslepen naar het binnenwater.

De afgelopen jaren steekt Ernst-Jan veel energie in de kwesties met het stadsdeel, met vele slapeloze nachten tot gevolg. Inmiddels heeft hij andere prioriteiten; zijn klimmende bedrijf Fun Forest. Dit bedrijf maakt momenteel een bloeiende periode mee; het Bos-Klimpark opent op het moment een derde en vierde locatie, te weten in Rotterdam en Almere. (voor meer informatie: www.funforest.nl)