De kroon op iedere natuurtuin: de egel

Deze zomer op een zwoele avond, begin augustus, hoorden we wat scharrelen. We zaten nog wat na te genieten met een glas wijn en het begon al wat half te schemeren. Je denkt niet in eerste instantie aan een egel maar als je dan toch ineens in een glimp dit prachtige diertje ziet dan gaat er toch wel een golf van geluk door je heen. Toen wij pas op de Buiksloterdijk kwamen wonen zagen we in de eerste zomer meteen al een egel scharrelen; op het voetpad net buiten de tuin. Dat was geweldig en direct daarna maakte ik diverse ingangen in het hek door het gaas te verwijderen of opzij te buigen.

Helaas was het niet veel later toen ik daarna een platgereden egel zag op de weg, direct in de bocht. Ik wist eigenlijk direct dat dit de egel moest zijn die ik kort daarvoor vrolijk had zien lopen over het pad. Ik dacht meteen dat dit de laatste egel was die ik zou zien. Boos op op de mobilist die niet had geremd en niet was uitgeweken. Ik dacht de stad is te druk voor de egels die nauwelijks kunnen zien en zoveel hindernissen moeten overwinnen om te kunnen eten of om soortgenoten te bereiken voor voortplanting.

Ik had al diverse rommelige plekken gemaakt en een drinkbak geplaatst (niet alleen voor de egel overigens). Gevallen vruchten van de struiken laten we liggen en met al het blad dat na de herfst rustig mag verteren zit de tuin zit vol met insecten, rupsen, slakken pissebedden, sprinkhanen, oorwurmen, regenwormen, nachtvlinders, noem maar op. Het perfecte dieet voor de egel; zo jammer dat al dit lekkers niet meer zou worden gevonden!

Wat een geluk is het dus om ineens dan weer dat geknisper en geschuifel te horen! Het gesmak van een lekkere regenworm of slak of het geritsel van het krabben aan zijn stekelhuid. Vier avonden op rij bleef ik tot laat kijken naar de rondes die hij maakte in de tuin. Hoe hij buiten de tuin over het voetpad gebruik maakte van de gemaakte ingangen in het hek om onze tuin weer in te komen! Ik vulde de waterschaal regelmatig bij en het was grappig om te zien hoe de buurtkatten verbaasd om de egel heen sprongen om hem verder wijselijk met rust te laten.

Het hebben van een egel is als de koning van de jungle in je tuin. Egels zijn fantastische opruimers van slakken en ander ongewenste lastpakken in je tuin. Ze zijn heel aandoenlijk met hun glimmende kraaloogjes, spitse natte snuit en hun koddige stekelrug. Hoewel ze niet goed kunnen zien, ruiken ze als de beste en ook hun gehoor is uitstekend. Egels hebben een vast leefgebied van 10-20 hectare (vrouwtjes) en mannetjes zelfs 20-40 hectare. Ze lopen per nacht wel enkele kilometers om aan eten te komen. Als een egel jouw tuin vereert met een bezoek dan doe je het goed.

Iedereen weet tegenwoordig gelukkig dat egels niet goed tegen melk kunnen. Deze zomer was erg droog dus een half ingegraven kom met water is soms van levensbelang. Een rommelhoek met veel droge bladeren en wat takken is een perfecte plek voor een mogelijk winterslaapverblijf. Na die paar keer was het ineens weer voorbij. Uiteindelijk heb ik op een moment zelfs twee egels gezien. Ik weet het zit wel goed. Er zitten weer egels in de buurt!

Wil je jouw tuin ook geschikt maken voor een egel? Kijk dan eens op: http://www.egelopvang.nl/egelleven.htm

egel in de tuin

foto: Gerda Nelissen (vroegevogels.vara.nl)