Van de bijna 500 woonboten in Noord is er bij 150 iets aan de hand. Zoals afwijkingen ten opzichte van de gemeentelijke administratie, niet geregistreerde verbouwingen of vervanging, tot het strijdig zijn met het bestemmingsplan, het weigeren van de nulmeting, zwaar achterstallig onderhoud, illegaal wonen of vermoeden van hotelexploitatie of illegale bouw op de kant. De gemeente is van plan in Noord de 70 meest storende zaken aan te pakken. De bootbewoners krijgen op niet al te lange termijn bericht.
Het gemeentelijk beleid is niet gericht op botweg handhaven en wegsturen. In eerste instantie gaat het om op orde krijgen van het woonbotenbestand zoals dat binnen sommige stadsdelen nogal warrig gebeurde. Per geval wordt nu nagegaan hoe dat zo is gekomen. In de meeste gevallen is er een oplossing te vinden. Soms betreft het sociale problemen die dan door andere instanties moeten worden aangepakt.
Het handigst is het voor bootbewoners die aangesproken worden, om samen met de gemeente naar een oplossing te zoeken. Het gemeentelijk protocol geeft daar de ruimte voor. Met direct in verontwaardiging naar de rechter te stappen beland je in een juridisch traject waardoor er weinig mogelijkheden overblijven om nog tot overeenstemming te komen. Het gaat dan bovendien om bestuursrecht, waarin alleen de gevolgde procedure wordt getoetst en niet het inhoudelijke meningsverschil. Waarmee je als bootbewoner je gelijk toch niet haalt.