In woonbotenland lopen er de laatste tijd enorm veel rechtszaken. Het lijkt mode te zijn geworden om bij verschil van mening met een uitvoerende dienst van de gemeente het al in een vroeg stadium op een rechtszaak te laten aankomen. Voorkom als het enigszins kan zo lang mogelijk rechtszaken. Schat altijd eerst zelf in of er veel kans is dat je ooit gelijk krijgt. Je weet ook nooit of er in de uitspraak bij een rechtszaak bijkomende schade zal zijn. Ga met de overheid in overleg in plaats van in een vroeg stadium naar de rechter te stappen. Een rechter toetst aan de wet, misschien de oorspronkelijke bedoeling van de wet en vooral de uitleg daarvan in eerdere uitspraken, de zogeheten jurisprudentie en gaat niet af op welk indrukwekkend verhaal dan ook over het onrecht een bootbewoner aangedaan.
Een rechter toetst aan de wet, misschien de oorspronkelijke bedoeling van de wet en vooral de uitleg daarvan in eerdere uitspraken, de zogeheten jurisprudentie. Veel jurisprudentie is ook voor leken makkelijk terug te lezen op het internet. Doe dat dus altijd eerst.
Daarnaast, in het bestuursrecht wordt alleen marginaal getoetst. Dat wil zeggen dat
zolang de overheid de voorgeschreven procedures heeft gevolgd, krijgt die overheid altijd gelijk en inhoudelijk wordt het meningsverschil niet meer behandeld.
Het probleem is dus dat een bootbewoner meestal een inhoudelijk verschil van mening heeft met de overheid, maar dat een bestuursrechter daar niet naar kijkt. Daarom is het niet verstandig om uitvoerende ambtenaren al in een vroeg stadium uit te dagen met de dreiging van een rechtzaak. Daarmee stop je nagenoeg iedere kans op verder overleg, want de zaak wordt overgedragen aan de juridische afdeling. De overheid heeft genoeg juristen die dol zijn op zulke zaken. Daarmee moeten zij immers hun nut bewijzen.
Verstandiger is het om van begin af aan te proberen om in overleg met de uitvoerende ambtenaren tot een vergelijk of regeling te komen waar beide partijen zich in kunnen vinden. Voorkom kwesties die wel 15 jaar kunnen lopen en er uiteindelijk toch toe leiden dat bijvoorbeeld de woonboot onder dwangsom moet verdwijnen. Zonde van alle kosten en energie.
Overigens is het opvallend dat in het bestuursrecht zaken aangedragen door een grotere groep bootbewoners met een gelijk belang eerder ontvankelijk worden verklaard dan zaken van enkelingen.