Aan boord bij… Lou & Ilse Ringers

_MG_3470

Lou en Ilse Ringers

Op het water aan Koppelingpad 2 ligt een kleurrijke ark. Het schip valt op door de vele bezienswaardigheden, de opmerkelijke kleur en bord bij de ingang: “Landgoed Ringers”. Het is duidelijk, hier wonen markante bewoners; Lou en Ilse Ringers, met hun 14-jarige hond Lady.
lou en Ilse
Het koppel woont inmiddels 17 jaar op Zijkanaal I. In 1994 kocht het stel het, maar na een verbouwing van ruim een jaar kon de ark pas bewoond worden. De vorige eigenaar had het schip wat laten vervallen en de buitenkant van de ark had een pallet aan kleuren, die de vorige bewoner her en der langs de weg had gevonden.

Lou en Ilse woonden voorheen aan de Comeniusstraat in Slotervaart. Als zij in de zomer met de kinderen naar de camping gingen, reden ze veelal over de Landsmeerderdijk en daar werd een droom geboren: “wonen op dit zijkanaal!”. Toen 3 van hun 4 kinderen het huis uit waren besloten ze hun droom na te leven en naar Noord te komen. Waar ze tot de dag van vandaag geen spijt van hebben.
_MG_3462
Inmiddels hebben ze de ark helemaal naar wens ingericht. Een gezellige keuken, meerdere terrassen in hun tuin en genoeg ruimte voor hun hobby; verzamelen. Bij binnenkomst valt deze hobby direct op. Over het plafond ‘kruipen’ 340 koperen salamanders, handjes vol koperen kikkers en eekhoorns en nog eens zo’n 136 spinnen van hetzelfde materiaal. “Die werden vroeger in de Jordaan gebruikt” vertelt Ilse, “In combinatie met een wortelendoek. Dat was traditie.” Naast deze restanten uit het verleden is er nog veel meer te zien. Zo hangen er veel klokken, slapen de twee in een bed uit 1850 en zitten ze ook nog eens op een bank uit ongeveer dezelfde periode.
interieur
Lou vertelt dat hij is begonnen met deze verzamelwoede; hij vond het leuk. Ilse vond het in het begin iets minder maar nam de hobby later over. Zij had wel een duidelijke voorkeur voor oudere objecten. Momenteel is het aanschaffen van nieuwe spullen soort van gestopt, maar van weggooien houden de twee niet. “Alles wat stuk valt vind ik zonde.” zegt Lou. “En als er iets stuk gaat, dan probeer ik het eerst zelfstandig te maken.”. En daar komt zijn verleden als zelfstandig loodgieter goed van pas.
_MG_3478

_MG_3461
Ook buiten de ark brengt het duo veel tijd door. Zo hebben ze meerdere terrassen in hun tuin te onderhouden, hebben ze meerdere soorten vogels om hun boot en houden ze er ook hier weer van om hun boot mooi aan te kleden, zoals de meesten van jullie zeker al eens gezien moeten hebben. Als jullie een volgende keer langs deze boot varen, dan weten jullie nu naar wie jullie zwaaien!