Eenden voeren; geen brood, wel maïs of haver

Het lijkt zo onschuldig, brood voeren aan de eenden. Volgens biologen is dit echter niet alleen schadelijk voor de gezondheid van de eenden, maar het overtollige brood vervuilt ook nog eens sloten en vaarten. Help eenden gezond te blijven en geef ze liever iets voedzaams, zoals haver of maïs.
Uit onderzoek van de ‘Canal and River Trust‘ blijkt dat veel brood niet door eenden wordt opgegeten. Dit is slecht voor de waterkwaliteit van de sloten, onder andere door alggroei. Door de bacteriën die op het brood groeien worden daarnaast ook ziektekiemen verspreid. Een woordvoerder van de Animal and Plant Health Agency waarschuwt mensen dat het voeren van brood aan eenden slecht is voor de lichamelijke conditie van de dieren en dat het ongewild zelfs tot de dood kan leiden.

3 tips om te kunnen blijven voeren zonder schade aan eend of waterkwaliteit:

  • Voer zo min mogelijk brood. Een kapje oud, onbeschimmeld brood kan weinig kwaad, maar houd het beperkt, geen hele broden!
  • Bied de dieren variatie als u wilt bijvoeren: doperwten, mais of ander graan (kippenvoer). Er is zelfs speciaal eendenvoer en watervogelvoer te koop.
  • Voer niet te veel, het moet opgaan waar u bij staat.

Lees ook deze artikelen over eenden en de gevolgen van teveel brood:
https://www.animalstoday.nl/eenden-gezond-voedsel-brood/
https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/mogen-we-nog-eendjes-voeren

Bronnen: Animals Today en De Vogelbescherming.