Eerste hulp bij geluidshinder

Ingezonden brief van een bewoner (september 2009)

Afgelopen zaterdag moest ik mijn huis ontvluchten. Wat was er aan de hand? Had Barack Obama per ongeluk op de rode knop gedrukt en moesten we met z’n allen de atoomkelders in? Was een gigantische haai in het Zijkanaal I verschenen die met zijn machtige kaken woonbotenbewoners verslond? Niets van dat al. Het waren basdreunen die uit de richting van de NDSM-werf kwamen, en die dusdanig luid en gekmakend waren dat ik besloot mijn woonboot te moeten verlaten. Schandalig en belachelijk, en ook zeker niet de eerste keer. Maar wat te doen?

Wat te doen bij geluidsoverlast?
· Bel op het moment zelf de Milieudienst (tel. 020 5513456). Deze dienst stuurt mensen naar de locatie om daar het geluid op te meten en te kijken of  men zich aan de vergunning houdt. Men rapporteert het aantal klachten aan het Stadsdeel.
· De politie bellen, wanneer het gebonk u mijlenver de keel uithangt, heeft alleen zin, als er geen vergunning door het stadsdeel is afgegeven. De afgelopen zaterdag bleef  het evenement Valtifest – ongelofelijk maar waar – binnen de afgegeven vergunning van 100 decibel. Derhalve kon de politie niets doen.
· Maar mochten uw buren een feestje willen organiseren van 12 tot 12 en daarbij keiharde muziek zonder vergunning draaien, dan kan de politie wel ingrijpen. Maar mochten de dienstdoende agenten geen actie willen ondernemen, of u voor uw gevoel onbeschoft te woord staan, dan kunt u een klacht indienen (formulieren aanwezig bij elk politie bureau) of contact opnemen met de buurtregisseur.
· Als er een vergunning door het Stadsdeel is afgegeven, bel dan de maandag daarop (extreme geluidshinder gebeurt vooral in het weekend als omwonenden willen bijkomen van een zware werkweek) naar Stadsdeel Noord, afdeling Vergunningen (tel. 020 634 9224)  en doe uw beklag. Hoe meer mensen die klagen, hoe beter.
· U kunt ook nog – als u nog meer stoom wilt afblazen – een brief met uw klacht naar de Stadsdeelraad sturen, een zogenaamd Raadsadres. Zet dit altijd boven uw brief! U krijgt dan een officieel antwoord. Maar of het helpt is de vraag. Politici hebben heel ander belangen dan burgers. Vreemd eigenlijk, zijn ze niet onze vertegenwoordigers?
· Hoe geluidsoverlast  te voorkomen? Hou de evenementenvergunningen in de rubriek Kennisgevingen van het SDAN in de gaten. U kunt als belanghebbende een zienswijze (tegen!) indienen.

Ik kwam afgelopen zaterdag na middernacht thuis terug. Ik was tien uur van huis geweest. Ik vraag me af of het Stadsdeel, en dan met name de verantwoordelijke PVDA-wethouder Rob Post die de vergunning van 100 decibel heeft afgegeven, wel goed beseft wat hij de omwonenden van de NDSM-werf aandoet. En zou hij in de buurt hier wonen? Ik denk het niet. Hij woont vast in de buurt van de Nieuwendammerdijk, net zoals de rest van de PVDA-hotemetoten waar ze ongetwijfeld van een ongestoorde en verdiende weekendrust genieten, daar in het Wassenaar van het Stadsdeel Noord.

Als u het net zo zat bent als ik, bel vooral het Stadsdeel om te klagen!

Margreet Feenstra