Invasie aalscholvers Zijkanaal I

Soms maak je iets heel bijzonders mee. Het was op donderdag 29 mei (hemelvaartsdag) om 15:03 uur. Ineens waren ze er. Eerst hoorden we wat gespetter en geplons op het water. Het klonk als een wedstrijdzwemmer die de borstcrawl had ingezet. Maar al snel werd het geplons luider en leek het alsof een heel team waterpoloërs het kanaal aan het doorploegen was! Nieuwsgierig naar het geluid trokken we het gordijn open om te zien wie er door het kanaal aan het zwemmen waren.

kormorane 002

Toen zagen we ze. Eerst met tientallen tegelijk, even later kleurde de lucht zelfs zwart van de vogels! Vanaf het IJ kwamen honderden aalscholvers het kanaal op gevlogen om te landen en vervolgens weer watertrappelend op te stijgen. Alsof ze bezeten waren en hun leven ervan af hing vlogen ze met luid geplons het kanaal op. Nog nooit had ik zoiets gezien. Bijna bedreigend voelde het hoe zo’n enorme zwerm het water in beweging bracht. Ze kwamen heel dicht bij en we konden niets doen.

Al met al duurde het misschien maar 2 minuten. Zo snel als ze kwamen aanvliegen, zo snel waren ze weer ook voorbij getrokken, verder het kanaal op. Het was een raar moment en hoewel ze niet te missen waren zullen er toch bewoners geweest zijn die het niet gemerkt hebben. Hoewel ik niet de tegenwoordigheid van geest had om een foto te maken was onze overbuurvrouw gelukkig wel zo slim om (het einde van) dit bijzondere moment vast te leggen.

kormorane 004

Aalscholvers zijn machtige vogels die zich als een zeehond thuis voelen in het water. Ooit was dit familielid van de pelikaan met uitsterven bedreigd en nu (tot verdriet van menig sportvisser) zijn ze weer aardig hersteld. Wat ze kwamen doen en waar ze naar toe gingen is niet duidelijk. Waarschijnlijk volgden deze mysterieuze dieren het kanaal om verder te trekken richting het noorden. Het was in ieder geval ongelofelijk bijzonder!

Meer informatie over de aalscholver