Moeten woonarken wijken voor cruiseschepen?

Mogelijk komt er een nieuwe haven voor zeecruiseschepen in de Noorder IJ-plas. Aan de westzijde daarvan liggen 63 woonarken in het Zijkanaal H. Nog wel.

GROEI
Amsterdam krijgt almaar meer toeristen op bezoek. Deels aangevoerd met cruiseschepen. Die meren af bij de Passengers Terminal Amsterdam (PTA) in het oostelijk havengebied. Maar daar is de ruimte beperkt. Er is dus aanvullende capaciteit nodig voor de verwachte groei van deze sector.
Bovendien komen wanneer de nieuwe sluis bij IJmuiden over twee jaar klaar is ook de allergrootste cruiseschepen naar Amsterdam. Maar die kunnen moeilijk keren bij de PTA. Dus daarvoor moet een andere plek worden gezocht.

BRUGGEN
Amsterdam Noord is volop in ontwikkeling. Het centrum van de stad verplaatst zich van de Dam naar het IJ. De ponten krijgen steeds meer moeite met de hoeveelheid mensen die willen oversteken. Daarom wordt het tijd voor bruggen over het IJ. Maar die vormen een obstakel voor de hoge schepen vol toeristen. Eigenlijk ligt de PTA op de verkeerde plaats. Het westelijk havengebied is beter.

NIEUWE TERMINAL
Daarom wordt er gedacht aan de bouw van een nieuwe PTA, met meer ruimte en aan de goede kant van de toekomstige bruggen. Er zijn drie plaatsen waar die zou kunnen komen: de Coenhaven, de Nieuwe Houthaven en de Noorder IJ-plas. Op 7 september 2016 liet wethouder Eric van der Burg weten dat zijn voorkeur uitging naar laatstgenoemde locatie. . .

AFWACHTEN
De Noorder IJ-plas is in ontwikkeling als natuur-/recreatiegebied. De plas wordt verondiept om door meer plantengroei de waterkwaliteit te verbeteren, het Hooglanderpark op de oostoever wordt vergroot en aan de zuidkant komt een fietspad met een brug over de monding van het Zijkanaal H (een belangrijke schakel in de Dam tot Damroute).
Deze ontwikkelingen zijn nu op een laag pitje gezet. Want het zou kapitaalvernietiging zijn wanneer de nieuwe PTA hier inderdaad komt.

LIGPLAATSEN
Voor de woonarken in het zijkanaal H zouden de gevolgen dramatisch zijn. Zij liggen dan niet langer aan de rand van een natuurgebied, maar krijgen de witte zeereuzen met zoenlippen voor hun deur. Als ze tenminste blijven liggen. Er zijn geruchten dat de woonarken moeten verdwijnen.

Gelukkig is het allemaal nog niet zeker. Maar dat kan snel veranderen.
In het voorjaar van 2017 wil de gemeente een principebesluit nemen over de bruggen. Havenbedrijf en PTA verwachten al rond 2020 te zullen investeren in nieuwe kades en afhandelfaciliteiten.

Op de plaats waar nu nog woonarken liggen?