Aan boord bij… Cocky en Ad van Rijn

131 Zithoek voor Grace 2-3-07 002
Cocky en Ad van Rijn zijn in 2002 aan de Buiksloterdijk, in ons zijkanaal, komen wonen. Voor die tijd woonde het tweetal met hun drie kinderen her en der in Amsterdam. De laatste jaren, voordat zij intrek namen op hun ark, woonden zij 20 jaar in een fijne grote woning in Nieuwendam. Toen de kinderen het huis uit waren en de buurt erg achteruit was gegaan moest er echter gezocht worden naar een alternatief.

Toen Cocky en Ad op een gure winterdag in 2001 naar een te koop staande woonark kwamen kijken op Zijkanaal I waren ze direct verkocht. “Het was al bijna donker, het stormde en regende maar ondanks dat dachten wij: “Hier willen wij wonen!” vertelt Cocky. “Maar helaas werd deze ark al aan een ander verkocht.”. Zij hadden hun hart verloren aan ons zijkanaal en lieten het er niet bij zitten. Ad besloot dezelfde week nog samen met een van zijn drie dochters bij diverse arken rond het zijkanaal briefjes in de brievenbus te stoppen, waarmee hij zijn interesse liet blijken in eventuele overname van die woonarken.

Na een dag werd het duo al gebeld. Een ouder echtpaar vond het tijd om de wal weer op te zoeken en een klein half jaar later mochten Cocky en Ad hun adres veranderen naar: Buiksloterdijk 461. Het oude arkje werd opgefrist, Ad ontwierp zelf een nieuwe ark en ondertussen werd er genoten van het wonen op het water. In februari 2003 maakte de oude ark plaats voor ‘De Hollandia’. Deze ruime dubbele ark, herkenbaar aan de grote raampartijen, werd gebouwd door arkenbouwer ‘Des Ark’ in Koog aan de Zaan.

Sneeuw en ijs jan en feb 10 038

Wat Ad en Cocky zo aanspreekt aan het wonen op het water is: “ Vrijheid, geen directe “aangeplakte” buren” zegt Cocky, Ad vult aan: “Ja en het buiten zijn! Het vakantiegevoel dat nooit ophoudt.”. Samen met hun hond, een zwarte Markies Charly genaamd, en hun twee katten, Panter en Lotje, is het tweetal vaak buiten te vinden. Graag zitten ze op het bordes voor de deur met uitzicht op de tuin voor een kop koffie en als het even kan wordt er ’s avonds buiten gegeten op het fijne balkon aan de waterkant. Zij houden alle twee van tuinieren en of het nu zomer of winter is, wanneer de 4 kleinkinderen er zijn, dan wordt er ook veel buiten gespeeld.

IMG_0400

Naast haar werk als verpleegkundige op de polikliniek longziekten van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis is Cocky een fervent bezoekster van het Eye museum. Daar is ze ook lid van filmclub Noord, hiermee gaat ze minimaal 1 keer per maand naar de film, maar meestal is dat meer. Het is tenslotte bijna onze achtertuin.

131 Zithoek voor Grace 2-3-07 001

Ad deelt de liefde voor film; het was zijn oude vak. Als productionmanager bij een filmproduktie maatschappij heeft hij aan veel commercials meegewerkt. Nu hij niet meer werkt, vindt hij het boeiend zich te verdiepen in de geschiedenis. Zo is hij op vrijwillige basis lid van het bestuur van Historisch Centrum Amsterdam Noord. Samen met een groep vrijwilligers duikt hij in het verleden van ons mooie Noord en geregeld wordt er een foto expositie ingericht in het Stadsdeelkantoor. Zijn creativiteit kan hij o.a kwijt als vrijwilliger bij het Amsterdam Museum, waarvoor hij het museum Willet Holthuysen sinds een paar jaar in een 19de eeuwse kerstsfeer mag brengen. Daarnaast vindt Ad het heerlijk om te zingen. Zo zong hij eerder dit jaar mee in de volksopera in Tuindorp en is hij iedere woensdag in de Buiksloterkerk te vinden met het Buiksloterkoor. Als u hem wilt horen zingen is het mogelijk om met kerst naar hun kerstuitvoering te gaan!

P1010638

Kortom, het leven in zijkanaal I is een feest, zoals het aan de wal nog nooit is geweest.

Links:
Historisch CAN:
Filmclub