Nieuwe buren in Zijkanaal I

Er gebeurt van alles in Zijkanaal I, nieuwe riolering, lokale City Swim, wijzigende plannen van de Gemeente, maar ook nieuwe buren. Wie zijn dit precies? En waarom hebben ze voor een woonboot gekozen. Tijd om even kennis te maken met:

Ruud en Sylvia
Na een zoektocht van bijna 5 jaar hebben we onze droom kunnen realiseren ‘een woonboot in Amsterdam’. Wij zijn sinds 29 april jl. de trotste eigenaren van de boot aan het Koppelingpad 23. Na een aantal maanden stevig klussen is onze woonboot veranderd is een heuse watervilla.
Wij hebben beide een passie voor water en boten en genieten met volle teugen van het leven als ‘waterrat’. Daarnaast hebben wij nog wat andere passies, zoals reizen, zeilen, snowboarden en de Italiaanse keuken (inclusief de wijnen!).

Wilbert, Miranda, Isa, Mees en Kik
Wij hebben de ark op nummer 14 gekocht in februari 2015 en zijn na een grondige verbouwing medio mei verhuisd naar onze nieuwe stek. Wij zijn een ’nieuw-samengesteld-gezin’ met een dochter van 16, een zoon van 14 en een zoon van 12 jaar.
De boot hebben we gekocht van Jan en Rieky, zij hebben vervolgens – na een pittige zoektocht – de boot naast ons gekocht, op nummer 12. Voor ons is het prettig dat de ark heel veel ruimtes heeft. Zo kan ieder in zijn eigen vertrek studeren, werken of hobbyen en hebben we een paar mooie, grote gezamenlijke ruimtes.
Miranda wilde al heel lang op een ark wonen, Wilbert heeft in recordtijd zijn antipathie omgezet in sympathie.

Als nieuwe bewoners van het Koppelingpad zochten Sylvia en Wilbert elkaar onlangs op om eens kennis te maken en de eerste woon-ervaringen uit te wisselen. Hier wat zaken die ze graag willen delen:
Sylvia en Ruud zijn dankbaar voor de hulp (en het gereedschap) die zij van de buren hebben gehad tijdens het klussen. Dankzij de bezoekjes van Arden, Quentin en Felin voelden ze zich al heel snel thuis. Daarnaast zijn de adviezen en nieuwtjes die de overige buren geven zeer welkom. Ondanks de koude temperatuur van het water, voelde de buurt direct als een warm bad.
Wilbert kan bij buurman Jan aankloppen voor hulp en advies, een betere coach/mentor kan je als nieuweling niet hebben. Robert, de buurman van de andere kant, is te allen tijde bereid een anekdote te vertellen over het leven aan het Koppelingpad. Bijvoorbeeld over de kraan die al vele decennia in de tuin staat bij Wilbert en Miranda, of over de betonfabriek, de volkstuinen of de buren aan de overkant.

Woonbootbewoners zijn vrijgevochten types, daar zijn we het erg over eens. Gepokt en gemazeld in hun strijd met de gemeente, die altijd aan het zoeken is naar wegen om ’ons’ aan de leiband te leggen. Aan het zijkanaal wonen lieve mensen die erg betrokken zijn én tegelijk heel erg staan op vrijheid en eigenheid. Als je langs de arken loopt of fietst zie je de enorme diversiteit in inrichting van de arken en de bijbehorende tuinen. Elke bewoner heeft een eigen uniek gebied dat niet te vergelijken is met etagewoningen in de stad, waar wij nieuwelingen zo vertrouwd mee waren.

Voor Sylvia en Ruud is een lang gekoesterde wens uitgekomen. Op het water wonen betekent voor hun vrijheid, ruimte, verbondenheid met de natuur. Vanuit onze nieuwe plekken volgen we de familie zwaan, de families meerkoet en de families eend. Sylvia wijst op een krabbetje dat zich vastklampt aan het basalt, Wilber vraagt of zij de namen weet van alle vogeltjes die voorbij komen. Het water is elke dag anders, de wolken vormen een machtig schouwspel en we herkennen die momenten waarop de zon via het water een filmpje op de muur of het plafond projecteert. Heerlijk om zo dicht bij de natuur te staan.

En dan de iets wijdere omgeving. De NDSM werf, daar zijn beide families enthousiast over. Alle bedrijvigheid daar, de combinatie van nieuwe en oude industrie, van oude en nieuwe gebruikers, van festivalgangers, toeristen en creatievelingen. Wilbert voelt zich als mijnwerkerszoon erg thuis in deze industriële omgeving, Sylvia werkt bij Damen en is trots op ’haar’ mannen die nog noeste arbeid verrichten met hun handen. Heerlijk, die bedrijvigheid op de werf, welke zich eigenlijk ook voortzet op ons pad.

Kortom: We zijn – samen met partners en kinderen- erg blij met ons nieuwe leven. Blij dat we zo snel en liefdevol opgenomen zijn door alle bewoners aan het Koppelingpad/Verstuiverstraat en blij dat we in zo’n avontuurlijk leven zijn gestapt!!