Overlast op de zwemsteigers

Afgelopen zomer was het druk in zijkanaal I, door het mooie weer èn door corona.

Helaas sloeg de gezelligheid herhaaldelijk om in onrust en onveiligheid. Een 15-tal bootbewoners is bijeen gekomen met wijkagent Ellen om de overlast op de steigers te bespreken bij de Bongerdbrug en de Kadoelenbrug (t/o de Kadoelenwerf). Er was sprake van geluidsoverlast door muziek en geschreeuw, bedreiging, klimmen op vlonders van bewoners, vernielen van spullen op de vlonders, vernielen van plezierboten op de werf, poging tot binnendringen arken, binnendringen schuren en drugdeals.

In het zo kort wat er is besproken:

Als bewoners moeten we een casus opzetten en in gesprek gaan met de gemeente. De gemeente is de instantie die dit probleem moet gaan oplossen aldus de wijkagent.

Er is inmiddels een appgroep waar mensen die overlast ervaren kort en bondig hun klachten kwijt kunnen nadat ze de overlast hebben gemeld bij 14020, 112 of de andere nummers. Deze appgroep dient dus uitsluitend als een wijkdagboek van overlast. Dit helpt de politie en de gemeente in het maken van een casus en ons ook, want de meldingen komen niet altijd goed binnen bij hen. Dit heeft te maken met de lokatie van de klacht. Dat moet één duidelijke lokatie worden anders kunnen ze het niet terugvinden in het systeem. Hier komt de wijkagent nog op terug (waarschijnlijk Bongerdbrug en Kadoelenbrug). Omdat veel mensen zich bedreigd voelen maken we het nummer van de appgroep niet openbaar, dus stuur een een mail aan wbkamsterdamnoord@gmail.com wanneer je hier graag aan toegevoegd wilt worden.

Na aanhoudend mailen en bellen is er nu redelijk frequent contact tussen bootbewoner S.J. en gebiedsmakelaar Gerrit Stegehuis. Deze laatste zegt dat stadsdeelvoorzitter Erna Berends (portefeuille veiligheid) aandacht gevraagd heeft voor de signalen van overlast. Het streven is om goed contact te krijgen en onderhouden met de projectleider jeugd, maar dit is tot op heden nog niet gelukt.

Laten we hopen dat dit een uitzonderlijke zomer was vanwege de lockdown en de bijbehorende frustraties bij (oudere) jongeren en dat het volgende zomer weer gezelliger is! In elk geval blijven we pro-actief de samenwerking opzoeken met de gemeente waardoor we -indien nodig- sneller in actie kunnen komen.

ACTIEPLAN bij dreiging en overlast:

Bij dreiging (bedreiging, vechtpartijen, vuurwapenbezit, dealen) bel direct 112.

Ervaar je ECHTE OVERLAST (vervelend gedrag, harde muziek, te hard varen, vervuiling) bel dan direct met nummer 14020. Let op: politie geeft aan dat men soms bij dit nummer naar een bandje met opties wordt verwezen en dat dit een vervelend, langdradig proces is. Hier wordt aan gewerkt. Tip: blijf wachten tot het bandje is afgelopen, dan krijg je alsnog iemand aan de lijn. Schrijf deze overlast melding ook zelf op in een notitieblok aub.

Optie 2: Stuur een appje naar dit nummer: 06 44440655 met de lokatie en evt. met foto. Dan komt het in hetzelfde dossier als via 14020. Kan ook online, zie link onderaan dit bericht.

Optie 3: Na 22:00 kan het toch zijn dat 14020 geen gehoor geeft. Bel dan ‘geen spoed, wel politie’: 0900-8844

Online overlast melden: https://meldingen.amsterdam.nl/incident/beschrijf

Overlast website gemeente: https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/